Welcome to Our Website

Yatırımcılar dikkat! İstanbul’un mevduat payı dikkat çekti! İşte en çok dolar satan 10 il

Milliyet.com.tr/ÖZEL Geçtiğimiz yıl itibarıyla ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında attığı sıkı para ve maliye politikası adımları yatırım getirilerini değiştirdi. Bu süreçte mevduat faizleri yükseliş gösterirken, dolarda reel getiriler düşmeye başladı.

DOLARDA KALAN KAYBETTİ

TÜİK verilerine göre temmuzda yıllık enflasyon %61,78 olarak gerçekleşti. Doların son 1 yılda getirisi ise yüzde 24 seviyelerinde kaldı. Enflasyona göre bakıldığında son 1 yılda dolar reel bazlı yüzde 38’e yakın kayıp yaşadı. Yani bu süreçte dolarda kalan yatırımcılar kaybetti.

TL MEVDUAT FAİZİ ARTTI

Faiz artırımları sonrası TL’nin cazibesi arttı, TL mevduatlara uygulanan faiz oranları bu süreçte hızlı bir şekilde yükseldi. Bir ara yüzde 60 seviyelerini aşan TL mevduat faizleri şu anda ortalama yüzde 50-53 civarında seyrediyor. Bu süreçte vatandaşlar döviz payını azaltırken TL mevduat payını artırdı.

İŞTE EN ÇOK DOLAR SATAN 10 İL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı. Döviz mevduatı en çok azalan il yüzde 24.7 ile Iğdır, yüzde 23,5 ile Ankara, yüzde 22,4 ile Kırşehir oldu. Bartın’da döviz mevduatı yüzde 22.1, İzmir’de yüzde 18.4, Kilis’te yüzde 17.4, Kırklareli’nde yüzde 17.3, Karabük’te yüzde 16.8, Yalova’da yüzde 16.6, Amasya’da yüzde 16.4 oranında azaldı.

MEVDUAT YARIŞINDA İSTANBUL ZİRVEDE

Son 1 yıllık süreçte TL mevduatlar 3.5 trilyon lira artış gösterdi. İstanbul’da Türk lirası mevduat 2 trilyon 757 milyar liradan yüzde 59 yükselişle 4 trilyon 377 milyar liraya çıktı. Son 1 yılda TL mevduat payını en fazla artıran il Kastamonu oldu. Kastamonu’da TL mevduatlar 17 milyar TL artış gösterdi.

EKONOMİST MUHAMMET BAYRAM: DOLAR YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Peki dolar ilerleyen süreçte reel bazlı kaybettirmeye devam eder mi? TL mevduat faizlerindeki yüksek seyir ne zamana kadar sürer? Jeopolitik risklerin olduğu bu dönemde hangi yatırım aracı mantıklı?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Dolar bu yılın başından beri yatırım aracı olmaktan çıktı. Mart ayında bir spekülasyon olmuştu. 31 Mart yerel seçimlerinden önce ‘dolar birden artacak, 40 TL olacak’ söylemleri oldu, ancak dolar alanlar ciddi şekilde kaybetti. Sosyal medyada bu algıyı oluşturanların cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

‘BORSADA BİRİ KAZANIRKEN, DİĞERİ KAYBEDİYOR’

Halkımız bazı ekonomistlere güvenerek zarara uğruyorlar. Özellikle borsa gibi yatırım araçlarında birileri kazanırken, bazıları da kaybediyor. O yüzden manipülatif söylemler yapanların cezalandırılması gerekiyor.

‘REEL GETİRİLER DÜŞTÜ’

Politika faizinin yüzde 50 seviyelerine ulaşmasıyla dolar yatırım aracı olmaktan çıktı. Mevduatın cazibesi artarken, KKM’ye ilgi azaldı. Doların reel getirisi de düştü, şu anda enflasyonun altında getiri söz konusu. Bu yıl sonunda dolar/TL’de 36-37 seviyelerini öngörüyorum. Gelecek yıl maksimum 40-41 TL seviyelerinde olacağını öngörüyorum. Dolar/TL’de enflasyona göre getirilerin düşeceğini söyleyebiliriz.

MEVDUAT FAİZİNDEKİ YÜKSEK SEYİR SÜRER Mİ?

Faizlerin yüksek olduğu ortamlarda TL mevduatlara yönelim daha da fazlalaştı. TL mevduatların getirisi arttı. Vatandaşlar 32 günlük vadede TL mevduata ciddi bir teveccüh gösteriyor. TL mevduat faizlerinde yüksek seyir bu sene sonuna kadar sürecektir.

ABD Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimine gitmesini bekliyorum. Bizde ise bu sene sonunda ufak bir faiz indirimi olabilir. Olmazsa da gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz indirimleri başlayacaktır. Politika faizinde ciddi düşüş beklemiyorum. Faiz indirimi 2025’e kalırsa 250 baz puanlık bir indirim olacaktır. Bu sene faiz indirimi olacaksa 50-100 baz puanlık piyasa algısını yönetebilmek adına bir indirim yapılabilir. Faiz oranları yıl sonuna kadar yüksek seyredecektir.

DOLAR TUTAN YATIRIMCIYA UYARI

Elinde döviz bulunduran yatırımcılar hala treni kaçırmış değil. Artık TL mevduatlarda son yüksek faizler mevcut. Yatırımcılar bugünden 1 yıllık mevduata paralarını bağlarlarsa yüksek faiz getirisi elde etmiş olurlar.

Dövizin yatay seyri, cari açıktaki gerileme, ülkedeki döviz bolluğu dolardaki artışı engelleyecektir. Elinde döviz tutanların öncelikle mevduata yönelebileceğini değerlendiriyorum. Kısa vade için mevduatta, orta vade için borsada, uzun vade için altına yatırım yapılabilir.

Borsa şu anda istenilen yükseliş trendini henüz yakalayamadı. Mevduat için bugünden yatırım yaparsanız ciddi bir faiz geliri elde ediyorsunuz. Orta vadede ise borsadan ciddi kar elde edilebilir.

ALTIN YATIRIMCILARI DİKKAT: ‘GETİRİLER ENFLASYONUN ALTINDA KALMAYACAK’

Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımıyla birlikte ucuz para döneminin sona ermesine yönelik endişeler dünya borsalarında korku oluşturdu. Şu anda TL mevduat, altın, borsa ve dolar arasında bir tercih yapılmak istense, kısa vadede mevduata yatırım yapılabilir. Orta vadede borsa, uzun vadede ise altına yatırım daha cazip olacaktır.

Ons altın şu anda 2400 dolar civarında. Ons altın 2750 dolar direnicini kırarsa, 3 bin dolara kadar yükselebilir. Altında getiriler enflasyonun altında kalmayacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir